Mis on inuliin?

Maapirni mugulates sisalduv inuliin on veeslahustuv kiudaine, mis soodustab süsivesikute ja rasvade ainevahetust ning säilitab soolestikus optimaalse mikrofloora. Mikrobioloogilised uuringud on näidanud, et inuliin on soodne toiduallikas meie seedekulglas leiduvatele kasulikele bakteritele ja muudab nii seedekulglas elutseva bakterkoosluse vahekorda meile soodsas suunas.

Lisaks parandavad prebiootikumid* nagu inuliin ja oligofruktoos kaltsiumi ja magneesiumi imendumist, mis tagab luude tugevuse.

Inuliin seob ja eemaldab kehast üleliigse kolesterooli ja mürgised ained, mida soolestikus toodetakse.

Tänu rohkele inuliinisisaldusele (12-18%) on maapirn hea dieettoit suhkruhaigetele, sest selle süsivesiku struktuursus ja maitseomadused ei mõjuta oluliselt veresuhkru taset.

Lahustuvad kiudained (sh inuliin) aeglustavad glükoosi imendumist peensooles, mille tulemusel vere glükoosisisaldus tõuseb aeglasemalt ja tänu sellele saab organism uut energiat ühtlasemalt ning näljatunne ei teki nii kiiresti.

Osaliselt seedumatu kiudainena kiirendab inuliin soolestiku talitlust ja väldib nii kõhukinnisusest tulenevaid tervisehädasid.

Samas ei tasuks aga maapirni söömisega liialdada, kuna inuliin võib inimesel alguses tekitada puhitusi. Selle seisundi leevendamiseks võib sisse võtta aktiveeritud sütt.  Kui alustada maapirni ja maapirnitoodete tarbimist väiksemate kogustega, siis jõuab soolestikus tekkida liigirikas ja tasakaalustatud mikrofloora (kasulikud piimhappebakterid), mis loob aluse tugevale immuunsüsteemile.

 

* Prebiootikumid on toidu koostisosad, mis loovad “headele” bakteritele soodsa ja “halbadele” bakteritele ebasoodsa keskkonna. Need seedimatud kiud fermenteeruvad käärsooles, mis toob kaasa madalama PH-taseme, mis omakorda muudab soolestiku tervemaks.